SIKÇA SORULAN SORULAR« GERİ DÖN

  • Ürünlerinize uygulanan pastörizasyon işleminin sebebi nedir?

    16.03.2015

    Pastörizasyon işlemi, üründe bozulma yapan mikroorganizmaların etkisiz hale getirilmesi için belirli bir süre ile ürünlerin ısıl işleme tabi tutulmasıdır.  Pastörizasyon işlemi ile ürünün güvenilir ve sağlıklı olma özelliği raf ömrü süresince korunmaktadır.


  • Zeytin teneke kutudan çıkınca kahverengi, sonra neden siyahlaşıyor?

    16.03.2015

    Zeytin teneke kutu içerisinde, salamura içerisindedir. Salamura yapısındaki asit zeytinin renginin bir miktar açılmasına (salamuraya geçerek) sebep olmaktadır. Bu sebeple zeytin hava ile temas edince kararmaktadır.


  • Sofralık Zeytinin kalite özellikleri neye göre belirlenmektedir?

    16.03.2015

    Zeytinin kalite özellikleri,  TSE' nin Sofralık zeytin Standardı olan TS774 ile, Türk Gıda Kodeksi' nin Sofralık Zeytin tebliği'nde belirtilen hususlar çerçevesinde belirlenmiştir.  Marmarabirlik' de tüm üretimler, TSE' nin ilgili standartları ile TGK' nın ilgili yönetmelik ve tebliğlerine uygun şekilde yapılmaktadır.


  • Zeytinin içinde hangi vitaminler vardır?

    16.03.2015

    Zeytinde, C Vitamini (12,9-19,1 mg/100g) ,  A Vitamini (Karoten :0,15-0,2 mg/100g), B Vitamini (0,51-1,1 µg/100g) ve E Vitamini (3,4 mg/100g) mevcuttur.


  • Zeytinin içinde hangi mineraller vardır?

    16.03.2015

    Sodyum, Potasyum, Kalsiyum, Magnezyum,Demir, Çinko, Bakır ve Fosfat mevcuttur.


  • Zeytinin bileşenleri nedir?

    16.03.2015

    Su: % 50-70

    Yağ: % 15-30

    Protein: %1-2

    Lif: %1-3

    Kül: %1-5

    Şeker: %2-6


  • Zeytinin besinsel değeri nedir?

    16.03.2015

    Zeytin bileşiminde % 25-38 oranında bulunan yağ,  yapı materyali niteliği taşıyan lipoprotein, fosfolipit ve galaktolipit formundadır. İçeriğindeki kaba lif miktarı, dengeli olarak bulunduğundan hazım için oldukça önemlidir. Sofralık zeytinde bulunan antioksidanlar hayat boyu kalp, damar ve kansere karşı koruyucu etki gösterir. İçeriğindeki fenolik bileşikler (renk bileşikleri) ve yağ asitleri kalp hastalıkları, hipertansiyon ve kansere karşı korumaktadır. Aynı zamanda, gastrid ve ülserlere karşı koruyucu bir rol oynar. İçeriğindeki oleik asit de kalın bağırsak, meme ve cilt kanserinden korur. Cilt için en gerekli olan E vitamini içeriğinden dolayı, dokuların yaşlanmasını önler ve yaşlanmanın beyin fonksiyonları üzerindeki kötü etkilerini azaltır.


  • Zeytinde kolesterol var mıdır?

    16.03.2015

    YOKTUR.


  • Zeytinyağı neden donuyor? Donmasının kalite ile bir ilgisi var mı?

    16.03.2015

    Her zeytinyağı soğukta donar. Yapıda wax denilen mumsu maddeler vardır. Diğer yağ üretimlerinde ör. Ayçiçek, pamuk,  dewaxing işlemi uygulanır. Yüksek sıcaklıklarda mumsu maddelerin alınması işlemidir. Zeytinyağı üretiminde böyle bir işlem yoktur. Bu sebeple soğukla karşılaşınca bu maddeler oluşur.  Donması saflığı ile doğru orantılıdır. Yöre ve iklim şartlarına göre donma sıcaklığı değişkenlik gösterebilir. Tekrar oda sıcaklığına getirildiğinde normal haline gelir. Bu olayın kalite ile bir ilgisi yoktur.


  • Zeytinin çekirdeği neden kahverengi veya çok siyah çıkıyor?

    16.03.2015

    Kahverengi, bordo veya çok koyu olmayan siyah renk, zeytinin doğal olarak fermente edilip, tatlandırılmış zeytin olduğunu gösterir. Çok koyu siyah renkteki çekirdek ise renk kararması için boya kullanıldığını göstermektedir.


  • Zeytininizin olgunlaşma yöntemini anlatır mısınız?

    16.03.2015

    Zeytin hasadından sonra yaklaşık 6-9 aylık bir doğal fermentasyon dönemi vardır. Bu dönemde, zeytinler havuzlarda, %10-12 bome dereceli ve asit ayarlı olan salamura (tuzlu su) içerisinde 6-9 ay taş baskı altında fermente edilmektedir. Böylece zeytin yapısına tuz alıp, OLEUROPEIN denilen acılık maddesini salamuraya vermektedir.


  • Zeytin ezmesinin standardı var mı?

    16.03.2015

    Evet. TS 7630 Zeytin Ezmesi Standardı.


  • Zeytin ezmesi için ne tür sofralık zeytinler kullanılmaktadır?

    16.03.2015

    Zeytin Ezmesi üretiminde, elek altı olarak tabir edilen ve sofralık zeytin olarak kullanılamayacak kadar küçük olan zeytinlerin (461-510 adet/kg) doğal fermantasyonla tatlandırılması ile elde edilen zeytinler kullanılmaktadır.


  • Zeytin ezmesinin içindeki Lesitin, Laktik Asit ve potasyum sorbat zararlı mı? Ne işe yarar?

    16.03.2015

    TGK’de kullanımına izin verilen Gıda Katkı Maddeleridir. Lesitin: Emülsifiye edici özellik taşır. Yani yağ fazının ve su fazının birbiri içerisinde homojen olarak dağılması için kullanılır. Bu katkı maddesi, çikolatalar, katı yağlar vb. birçok gıda maddesinde de kullanılmaktadır. Laktik asit, ezmenin asitliğini düşürerek çabuk bozulmasının önlemek için kullanılmaktadır. Potasyum sorbat ise maya-küf oluşumunu önlemek için kullanılan antimikrobiyel bir katkı maddesidir. TGK’de belirtilen sınırlar içerisinde kullanıldığında insan sağlığına kesinlikle zararı yoktur. Marmarabirlik, tüm katkı miktarlarını takip ve kontrol ederek üretim yapmaktadır.


  • Zeytin ezmesi kavanozu üzerinde neden küf ve benzeri madde oluşuyor?

    16.03.2015

    Pastörizasyon işlemi ile küf gelişimi önlenmektedir. Kavanoz kapağı açıldığı zaman, zeytin ezmesi hava ile temas etmekte ve zeytinde aerobik olarak gelişebilen küfler oluşabilmektedir. Ancak, zeytin ezmesi üzerinde biriken zeytinyağı, buzdolabı vb. soğuk koşullarda bekletildiğinde zeytinyağı donarak küf benzeri gibi gözükmektedir. Bu olayı, küf oluşumundan ayırt etmek gerekir.


  • Zeytinyağının çeşitleri nelerdir?

    16.03.2015

    Naturel Sızma: Herhangi bir kimyasalla muamele edilmeksizin, yağın doğal yapısına zarar vermeyecek şekilde, zeytinden mekanik veya fiziksel işlemler sonucu elde edilen, herhangi bir kusur içermeyen, meyvemsilik gibi olumlu tat özelliklerini bünyesinde barındıran ve serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her 100g’da 0,8 g’dan fazla olmayan yağ’dır.
     
    Naturel Birinci: Naturel sızma gibi, meyveden kimyasalla muamele edilmeksizin fiziksel veya mekanik yolla elde edilen ancak bir miktar kusur içeren ve serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her 100g’da 2 g’dan fazla olmayan yağ’dır.
     
    Riviera: Doğrudan tüketime uygun Naturel zeytinyağ ile rafine zeytinyağ karışımından meydana gelen ve özellikleri naturel ile rafine arası değişen , serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her 100g’da 1.0 g’ dan fazla olmayan yağ’dır.
     
    Rafine Zeytinyağ:  Naturel halde gıda olarak tüketilemeyen, ham zeytinyağının doğal trigliserit yapısında değişikliğe yol açmayan yöntemlerle rafine edilmeleri sonucu elde edilen ve serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her 100g’da 0,3 g’dan fazla olmayan yağdır.
     


  • Zeytinyağının içinde hiç bir katkı maddesi kullanıyor musunuz?

    16.03.2015

    Hayır, zeytinyağında katkı maddesi kullanılmamaktadır.


  • Zeytinyağında kolesterol var mı?

    16.03.2015

    Hayır. Zeytinyağında kolesterol yoktur.