Sayın Bakanlık Temsilcilerim,
Birlik Yönetim Kurulu Çalışma Arkadaşlarım,
Kooperatiflerimizin Başkan ve Yöneticileri,
Değerli Birlik Temsilcilerimiz,
Covid-19 sebebi ile Entegre tesisler ürün kabul bölümünde yapmak zorunda kaldığımız 2018/2019 Olağan Genel Kurul Toplantısına hepiniz hoş geldiniz.
Genel Kurulumuzun başta Marmarabirlik olmak üzere kooperatiflerimize ve ortaklarımıza hayırlı olması temennisiyle sözlerime başlamak istiyorum.
Değerli Birlik Temsilcilerimiz
Geçtiğimiz kampanya döneminde ürün alımlarımız 21 Ekim 2019 tarihinde başlamıştı.
Bir önceki yıl ürün alım fiyatlarımız avans fiyat olarak belirlenmiş. Buna göre,
Tavan fiyat 12.60 ,
Taban fiyat 5.20.
Ezmelik 4.45
Yağlık fiyatı 4 TL olarak alımlara başlanmıştı.
Kampanya sonunda Yönetim kurulumuz tarafından belirlenen Kg başına destekle, tavan fiyatımız 13.10 taban fiyat da 5,45 TL olarak gerçekleşti.
Kg başına verilen destek miktarı 17 milyon TL’dir.
Verilen destek miktarı azımsanabilir ama kooperatiflere yapılacak 2 tesis parası olduğu da unutulmamalıdır.
Genel Kurulumuzun Değerli Üyeleri,
Son 10 yılın en zor ürün alım kampanyasını sıkıntıları ile birlikte geride bıraktık.
2018 ve 2019 yıllarında tüccar piyasadan çekilmiş,
Marmarabirlik tek alıcı olarak , piyasa koşullarının 2 TL üzerinde fiyatla ürün almıştır. Marmarabirlik fiyatlarının cazip olması ortaklarımızın ürünün tamamını Kooperatifine verme eğilimini arttırmış ve daha fazla ürün teslim etmek istemişlerdir.
Değerli delegelerimiz;
Geçtiğimiz kampanya öncesi ortaklarımızdan 85 bin ton rekolte beyanı gelmişti.
Hem mali açıdan, hem de depolama kapasitesi olarak baktığımızda bu miktarın tamamının alınmasının mümkün olmadığı çok iyi bilinmelidir.
Marmarabirlik’in alım planı dışında,ucu açık bir ürün alımı yapması mümkün değildir.
Bu sebeple; gelen rekolte beyanları Birlik Yönetim kurulumuz tarafından değerlendirilmiş, finans durumu, depolama kapasitesi göz önüne alınarak , 45 bin ton ürün alım planı ile alımlara başlanmıştı.
2019/2020 ürün alım kampanyasında, ortaklarımızdan gelen yüksek rekolte beyanı sebebi ile , 10 yıl aradan sonra “kota” uygulaması yapılmak zorunda kalınmıştır.
Geçmiş yıllarda kooperatiflerine düzenli bir şekilde ürün veren ortaklar kotadan hiç etkilenmezken , Son 5 yılda kooperatifine ürün vermeyen ortaklarımız uygulamadan olumsuz etkilenmiştir. Bunun sorumlusu sadece Marmarabirlik olmamalıdır. Ortağımız, “kota uygulamasının yapılmadığı yıllarda kooperatifime ben neden ürün vermedim” diyerek kendini de sorgulamalıdır.
Kıymetli Birlik Temsilcilerimiz,
Aslında kota ile ilgili hissedilir oranda büyük bir sıkıntı yoktu. Bunu rakamlarla size açıklamak istiyorum.
Kampanya öncesi 26.343 ortağımız rekolte beyanı vermiştir.
Kampanya sonu ürün alımlarımıza baktığımızda ;
Hiç ürün teslim etmeyen ortak sayısı 1.704.
%50’sini teslim etmeyen ortak sayısı 3.390
Kotasını tamamlamayan ortak sayısı: 13.378.
Toplam: 19 bin ortak taahhüdünü yerine getirmemiştir.
Aslında bu rakamlar kotanın olmadığını net bir şekilde göstermektedir.
Saygıdeğer Delegelerimiz,
2019/2020 ürün alım kampanyasında ortaklarımızdan 43 bin 500 ton ürün alımı gerçekleştirilmiş ve toplamda 330 milyon TL ödeme yapılmıştır.
Alınan ürünün % 50’si peşin, % 20’si 31 Ocak’ta ödenmiş, geri kalan kısmı da Nisan sonunda ödenmesi planlanmıştı.
Pandemi sebebi ile ortaklarımızın mağduriyeti göz önüne alınarak, Nisan ayı sonunda yapılacak olan ödemeler 10 Nisan’a çekilmiş ve ortaklarımıza 100 milyon TL ödeme yapılmıştır.
Ayrıca, ortaklarımızın kota fazlası ürün bedelleri ve kg başına verilen destek toplamı 27 milyon TL 13 Mayıs’ta ödenerek Marmarabirlik’in ortaklara borcu kalmamıştır.
Değerli Birlik temsilcilerimiz;
Son 3 yılda üreticilerimizden toplamda 145 bin ton ürün alınmış ve karşılığında 970 milyon TL ödeme yapılmıştır. Bu da, ürün alımlarının ne kadar önemli bir hale geldiğinin bir göstergesidir.Bu yıl daha ciddi bir ürün alım kampanyası bizleri beklemektedir.
Kıymetli Delegelerimiz
Sizlere biraz da alımları doğrudan ilgilendiren yurtiçi satışlar ve ihracattan bahsetmek istiyorum.
2019 Yılı Ocak ayında, yapmış olduğumuz planlama kapsamında; 7 bin tonu ihracat olmak üzere, toplamda 40 bin ton ürün satmayı hedeflemiştik.
Yıl sonunda 39.500 ton ürün satışı gerçekleştirilmiş olup, 630 milyon TL ciro elde edilmiştir. Son yıllarda ihracata büyük önem veren, ve 56 ülkeye ihracat yapan Marmarabirlik,
Almanya, Hollanda , Avusturya, Danimarka, İsveç, Avustralya , Bosna Hersek, Ukrayna, Özbekistan, Güney Afrika, Kanada ve Rusya’da etnik pazar dışında ulusal zincir mağazalarının raflarında yerini almıştır.
Ayrıca 7 bin 200 ton ihracat miktarı ile, son 10 yılın en yüksek ihracat rakamına ulaşılmıştır. Bu rakam zeytin-zeytinyağı sektöründe 6.kez ihracat şampiyonluğu getirmiştir. Marmarabirlik camiasına hayırlı uğurlu olsun.
Bu vesile ile ürünün alınmasından,olgunlaştırılmasına, Marmarabirlik’e getirilmesine ve pazara sunulmasına kadar olan süreçte emeği geçen Kooperatiflerimize, Entegre Tesisler Müdürlüğümüze,Ar-ge Müdürlüğümüze, Pazarlama ve İhracat Müdürlüğümüze ve tüm çalışanlarımıza sizlerden alkış istiyorum.
Kıymetli Delegelerimiz,
Bilindiği üzere Pandemi sebebi ile Nisan ayında yapılması gereken genel kurulumuz ertelenmişti.Her ne kadar yılın ilk 6 ayını geride bırakmış olsak da, biraz da 2020 yılı hedeflerimizden bahsetmek istiyorum.
2020 Yılında hedefimiz; 8.500 ton ihracat yapmak, yurtiçi ile birlikte toplamda 45 bin ton ürün satmak ve 730 milyon TL ciro elde etmektir.
Marmarabirlik; 2023 vizyonu, yılda 50 bin ton ürün satışı ve 1 milyar TL ciro hedefine emin adımlarla ilerlemektedir.
Değerli Birlik temsilcilerimiz;
2020 yılında daha çok ürün satmayı ve daha çok ürün almayı hedefliyoruz. Başta yönetim kurulum olmak üzere, Genel Müdürlük makamı, yurtiçi ve yurtdışı pazarlama ekibimize inancımız tamdır .
Saygıdeğer Birlik Temsilcilerimiz
Marmarabirlik son yıllarda yatırımlara büyük önem vermekte ve sürekli kendini yenilemektedir. 2010 yılından bugüne, 160 milyon TL’lik yatırım yapılmıştır.
Son yıllarda kooperatiflerimize yapılan yatırımlara örnek verecek olursak; Edincik kooperatifine 5 bin ton , Gemlik kooperatifine 4.500 ton modern depolama tesisleri ve yapılan bir çok yatırım ortaklarımızın hizmetine sunulmuştur. Sırada Erdek ve Mürefte kooperatiflerimiz vardır.
Ayrıca, Entegre tesislerde yeni üretim hatlarının oluşturulması, Ar-ge yatırımları, makine, ekipman alımı, ürün alım merkezleri ve yapılan birçok yatırımlar gücümüze güç katmıştır. Diğer taraftan Entegre tesisler üretim kapasitesi 35 bin tonlardan 55 bin tonlara çıkarılmış ve satışların artırılmasına büyük katkı sağlanmıştır.
Yaptığımız yatırımlarla 50 bin tonlar seviyesinde olan depolama kapasitesi 80 bin tonlara yükselmiştir. Hedefimiz depolama kapasitemizi 100 bin tonlara çıkarmaktır.
Kıymetli Delegelerimiz
Bir taraftan Marmarabirlik’in geleceği planlanırken, diğer taraftan ortaklarımızın üretim maliyetlerini düşürmek için çalışmalarımızı da sürdürmekteyiz.
Marmarabirlik Yönetim Kurulumuz tarafından; hasat dönemi biter bitmez, ağaç bakımı için ortaklarımıza 62 milyon TL ayni kredi limiti tahsis edilmiştir.
Ortaklarımız , almış oldukları gübre ve zirai ilaç bedellerini 2020 yılının Aralık ayı sonunda verecekleri ürün bedelleriyle ödeyeceklerdir.
Bu kapsamda; toprak altı gübre, göztaşı, bakırlı, zirai ilaç, organik ve organomineral gübre satışlarıyla, geçtiğimiz yıl fiyatlarının %10 altında fiyatla gübre ve zirai ilaç imkanı sağlanmıştır. Buna en güzel örnek, kendi markamız olan KopOrganik gübresidir.
Hizmet kalitesini her geçen gün daha da artıran Marmarabirlik,ürün sigortası, dask, kasko, trafik ve bireysel hayat sigortası olarak ürüne vadeli ve sıfır faiz ile ortaklarımıza destek verilmektedir.Sigorta kapsamında ortaklarımıza verilen destek toplamı 9 milyon TL’dir.
Değerli Üreticilerimiz
Zeytin dalından koparılıp müstahsil makbuzu kesilince işi biten bir ürün değildir.Tüketiciye ulaştırılıncaya kadar büyük emek harcanmaktadır. Son 2 yılda piyasalarda arz talep dengesinde yaşanan sıkıntılar sebebi ile , Marmarabirlik hedef tahtası haline getirilmek istenmiştir.
Tüccara Marmarabirlik fiyatlarının 2 TL altında fiyatla ürün verilirken değeri sorgulanmamakta , piyasa koşullarının üzerinde fiyatlarla ürün alan Marmarabirlik ise acımasızca eleştirilmiştir.
Ortaklarımız bir yıllık kazancı değil, geleceği düşünmelidir. Marmarabirlik olmaz ise üretici büyük sıkıntı yaşar. Bu asla unutulmamalıdır.
Değerli Temsilcilerimiz;
Üretim sürdürülebilir olmalıdır.
Sürdürülebilir bir üretim uygun maliyetlerle birim alandan daha fazla üretim yapmak ve ekolojik yöntemlerin kullanılmasıyla mümkündür.Üretimde kar etmek ekosisteme katkı sağlamakla olur. Sürdürülebilir bir üretim küçük alanlardan daha yüksek verim alınmasıyla sağlanabilir. Bu sebeple üreticilerimiz birim alan ve ağaç başına verimliliği artırmalıdır.
Değerli delegelerimiz
Uzun yıllar sonra sofralık zeytine ilk defa prim desteği verilmiştir.Sürdürülebilir bir üretim olması için 15 kuruşluk desteğin mutlaka artırılması gerekir.Ayrıca üreticilerimizin en önemli girdisi olan zirai ilaçta KDV oranı mutlaka düşürülmelidir.
Marmarabirlik olarak üretimde verimliliği artırmak için her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu ifade etmek isterim.
Kıymetli Birlik Temsilcilerimiz
2020 rekoltesi ile ilgili bölgesel sıkıntıların olduğu bilgilerini almaktayız . Her ne kadar lokal kayıplar olsa da üründe ‘’VAR’’ yılı olacağını öngörüyoruz.
Böyle yıllarda ortaklarımız bütün ürünü Kooperatifine vermeyi tercih etmektedir. Kooperatif bölgelerimizde, “Bu yıl zeytin az olur, fiyatlar da yüksek olur” söylemleri ile fiyat beklentisinin artığını görüyoruz.
Piyasa koşullarında arz-talep dengesi, salamura fiyatları gözetilmeden ve ham zeytin alım fiyatları da oluşmadan bunların konuşulması doğru değildir.
Marmarabirlik yönetim kurulum adına, bugüne kadar olduğu gibi bu kampanya döneminde de üreticilerimizin mağdur edilmeyeceğini buradan sizlere duyurmak isterim.
Değerli Birlik Temsilcilerimiz
Geçtiğimiz yıl Tarım ilçe müdürlükleri ve ziraat odalarının yaptığı 1 kg zeytinin üretim maliyeti 4.35 TL olarak açıklanmıştı.
Marmarabirlik ortalama alım fiyatı ise 8.50 TL dir.
Kısaca Marmarabirlik’e ürününü veren her ortak kg başına 4TL kazanç sağlanmıştır. Serbest piyasaya ürünü satan ortaklarımız Marmarabirlik fiyatlarının 2 TL altında fiyatla vermiştir. Ürün alım kampanyasında ortaklarımızın bütün ürününü Marmarabirlik’e vermek istemelerinin en önemli sebebi budur.
Değerli delegelerimiz
Çok satmanın yolu, çok ürün almaktan, çok ürün almanın yolu da planlı bir alımdan geçmektedir.Peşin ve kısa vadeli az ürün almak yerine , imkanlar dahilinde düzenli bir ödeme planı ile daha çok ürün almayı tercih etmeliyiz.Alınan ürünün kısa bir dönemde tamamının peşin ödenmesi mümkün değildir,ürün alımlarında devlet desteğinin olmadığı da unutulmamalıdır.
Kıymetli Delegelerimiz
Zaman zaman ortaklarımızdan farklı talepler gelmekte. Kredi kullanarak ürün alınması istenmektedir. Bunun asıl sebebi; piyasada talebi olmayan ve satışı zor olan ürünlerin kredi kullanarak sınırsız bir alım yapılması talebinden kaynaklıdır.
Göreve geldiğimiz günden bugüne hiç kredi kullanmadık ve kullanmayacağımızı birçok defa ifade etmiştik. Geçmişte bu kurumun öz kaynakları çekilen kredinin faizlerine gitmiştir.O günlere geri dönmesi kimse arzu etmemelidir.
Marmarabirlik Yönetim Kurulu olarak ürün alımlarında kurduğumuz sistem;
Ortaklarımızdan ürün alınmakta , kooperatiflerimiz tarafından olgunlaştırılmakta, ve Entegre tesislere getirilmektedir.Entegre tesislerimizde üretim yapıldıktan sonra bayilere sevkiyat yapılarak satış işlemi gerçekleşmektedir.
Yapılan satışlardan dönüşlerle de, ortaklarımıza ürün bedelleri ödenmektedir. Bu sistemin dışına çıkılması Marmarabirlik’i geçmişteki o zor günlere geri götürür, zora sokar ve zarara uğratır.
Bunun çok iyi bilinmesi gerekir.
Saygıdeğer Birlik Temsilcilerimiz,
Değişen dünyaya ve gelişen teknolojiye uyum sağlamak zorundayız. Bu doğrultuda, dijitalleşme projesi kapsamında ortaklarımıza daha hızlı hizmet vermeyi hedefliyoruz.
Ana sözleşmemizin 14/5 maddesinde ‘’ Kooperatifçe ortaklık; sonu sıfır ile biten yıllarda denetlenir.‘’ denmektedir. Bu kapsamda, ortaklık bilgileri güncellenmektedir.
Yapılacak Bilgi Güncellemesi ile ortaklarımızın üretim miktarı ortaya çıkacak olacak ve sağlıklı bir ürün alım planı yapmasına büyük katkı sağlanacaktır.
Bilgi güncellemesi ile “ortak kart” ve “mobil uygulama” projelerinin entegrasyonu da sağlanmış olacaktır.
Ürün teslimatları ortak kart ile yapılacak, genel kurullara ortak kart ile girilecek, verilen ürün miktarı, tutarı ve yapılacak ödemeler ortak kart ile takip edilecektir.
Ortağımız “Marmarabirlik Mobil Uygulama Sistemi” ile, kooperatife gelmeden bütün işlemlerini daha hızlı ve kolay bir şekilde yapacaktır.
Amacımız hizmetleri kolaylaştırmak ve değişen çağa ayak uydurmaktır.
Değerli Birlik Temsilcilerimiz;
Ülke genelinde resmi kurum ve kuruluşlar tarafından kooperatifçilik adına örnek verilirken ilk akla gelen kurumun MARMARABİRLİK olması 30 bin aktif ortağımız adına gurur vericidir.
Pandemi süresince Marmarabirlik ambalajlı ürünlerinin daha çok tüketilmesinin sebebi markamıza ve kalitemize duyulan güvendir.
Tarımın her geçen gün önem kazandığı bu dönemde Marmarabirlik, kooperatifçiliğin yeni umudu haline gelmiştir
Marmarabirlik büyüdükçe, ortaklarımız da güçlenmektedir.
Değerli Birlik Temsilcilerimiz,
Marmarabirlik’i biraz da rakamlarla anlatmak istiyorum.
2009 yılında özkaynaklarımız;
2009 2019
Özkaynak: 111,5 Milyon TL 513 Milyon TL
Aktif Büyüklük: 192 Milyon TL 609 Milyon TL
Ciro: 164 Milyon TL 630 Milyon TL
Satışlar: 23 Bin Ton ortalamasından 39 Bin 500Ton’lara yükselmiştir.
İhracatımıza baktığımızda 3.500-4000 ton ve/14 Milyon Dolar ortalamasından
7 Bin 200 Ton satış ve 24 Milyon Dolarlara yükselmiştir. 2023 vizyonu hedefimiz 30 milyon Dolarlık ihracat yapmaktır.
Rakamlara baktığımızda başarı çıtasının her geçen gün daha da yükseldiğini görmekteyiz.
Değerli Hazirun,
Geçmişi unutmamak gerekir. Bir taraftan geçmiş dönem borcu halen taksitler halinde ödenirken, bugün ürün alımları kredi kullanmadan düzenli bir şekilde yapılmaktadır.
Görev yaptığımız süre içinde;
Hiç zarar etmedik,sürekli kar ettik.
Karlılığı yatırıma dönüştürdük.
Marmarabirlik tarihinde ilk defa, kendi öz kaynaklarımızla 2017 yılında 17 Milyon TL kar payı dağıtımı yapıldı.
40 yıl aradan sonra Mudanya Kooperatifine 7 bin 500 ton, 50 yıl aradan sonra Gemlik kooperatifine 4.500 ton modern depolama tesisleri yapılmıştır. Ayrıca gelmiş geçmiş yönetimlerin hayali olan, Türk Silahlı Kuvvetlerine ilk defa ürün verilmeye başlanmış ve her geçen yıl gücümüze güç katılmıştır.
Saygıdeğer Delegelerimiz
Bazı kesimler tarafından yapılan hizmetler ve elde edilen başarı görmezlikten gelinmektedir. Rutin yapılması gereken işler gibi basit görmektedir.Mademki bu kadar kolaydı, geçmişte neden yapılamadı? Bizde onlara bunu soruyoruz.
Unutulmamalıdır ki; başarı asla tesadüf değildir.Başarı, yaptığımız planlı çalışmalar neticesinde elde edilmiştir.
Kıymetli delegelerimiz;
Başarının temelinde ekip çalışması , yenilikçi anlayış, değişim ve dönüşüm vardır. Azim ve kararlılık, birlik ve beraberlik vardır .
Marmarabirlik’in sürdürülebilir yapısının devam etmesi için yatırımlar da devam etmelidir.
Marmarabirlik büyüdükçe ortaklarımızın kazancı ve refah seviyesi de artacaktır.
Marmarabirlik yönetim kurulu olarak;
Önümüzdeki dönemde üretim kapasitemizi ve ürün çeşitliliğini artırmayı, kalite standartlarımızı yükseltmeyi,daha çok ürün almayı ve satmayı üreticimizin refah seviyesini artırmayı ve Marmarabirlik’i gelecek nesillerimize güvenle emanet etmeyi hedefliyoruz.
Değerli delegelerimiz yükümüz ağır, sorumluluğumuz büyük, bu duygu ve düşüncelerle 2018/2019 Olağan Genel Kurul Toplantımızın
Marmarabirlik’e ,kooperatiflerimize ve ortaklarımıza hayırlı olması temennisiyle şahsım ve Yönetim kurulum adına hepinize saygılar sunuyorum.